kedd, április 10, 2012

Hollókő, Húsvétvasárnap 2012-ben is...

Mint azt már írtam itt a blogon idén húsvétkor újra Hollókő lett a cél. A fél 10-kor kezdődő szentmisére érkeztünk. Abban az utcában parkoltunk, ahol 2 éve is, így aztán egy kis séta következett az Ófalu felé.



... a mise mozzanatai ...
A bejáratnál népviseletbe öltözött legények leányok vártak ránk. Karszalagot és festett mézeskalácstojást adtak a belépődíjért cserébe.
A szentmisét a mosolygós, mindig jókedvű atya végezte a kis templom előtti részen, amit sok hívő és kíváncsiskodó turista vett körül. Szép volt. Az időjárás is kedvezett a szabadtéri misének és az utána következő húsvétvasárnapi körmenetnek is.

... a templom beltere és pillanatkép a körmenetről ...
Ha már az időjárást emlegetem, tulajdonképp szép idő volt. Eső mentes, néha napsütéses, hűvös, szeles és állítólag a végére havas időjárás volt. Azért írom, "állítólag", mert csak a facebook-on olvastam, hogy hullott a hó is. Mi ezt már nem tapasztaltuk.

... virágszálak :) ...
Szóval a mise után az ófalu bejáratánál felállított színpadon elkezdődtek a történések. Tánccsoportok, népzenei formációk, idősek, ifjak, fiúk, lányok mutatták meg tehetségüket. Táncoltak, énekeltek, zenéltek. Biztosították, hogy a közönség jól érezze magát.

... a műsor és egy beszélgető menyecske ...

... Piroska néni és én ... élő zene a kertben ...
Mivel otthonról hoztunk néhány falatot és már ebédidő volt, elmentünk hát vissza a parkolóhelyre és Gio fedélzetén megebédeltünk. Útközben konstatáltuk, hogy ez az esemény már nemzetközi méreteket öltött. A parkoló autók hovatartozása ültette el ennek a gondolatnak a magját fejünkben. Nemcsak Szlovákia több régiójából, hanem voltak autók Ausztriából, Németországból is. Sőt olyan rendszámmal is találkoztunk, amiből nem derült ki, hogy honnan is érkeztek az autó, utasai...

... mi ketten ... Rita a falumúzeum előtt ...

... én is kinéztem az udvarra ... Rita szappant vásárol ...
A faluban területén rengeteg távolkeleti túrista is tiszteletét tette. Olyan komoly audiovizuális berendezésekkel rögzítették a történéseket, hogy nem csodálkoznék, ha hamarosam hollókői népdalok, népviselet 3D-ben ütné fel a fejét valahol az interneten "MADE IN CHINA" felirattal...

... még a színpadról is locsoltak ... a Dűvő húzta a talpalávalót ...

... talpig népviseletben ...
A falu utcáin árusok kínálták portékáikat. Szappanokat, faragott tárgyakat, ruhaneműket, és még sorolhatnám mi mindent árultak. Kínáltak házisört, pálinkát, kenyérlángost, kürtöskalácsot. A kis parasztházak udvarain kézműves foglalkozások folytak a gyerekek nagy örömére, akik például tojást festhettek, fúrhattak.

... tojás festés ...

... csendélet ... száll a népdal Szvorák Kati tolmácsolásában ...

... táncos lábakon ...
Mi is meglátogattunk néhány portát, körülnéztünk néhány helyen. A várhoz most nem sikerült eljutnunk, de legközelebb pótoljuk :) Viszont élmény volt bőven. Ritát locsoló legények vették körül és jól meglocsolták :) Asszem 5 x :))))

... Ritát jól körülvették locsolás céljából :) ...
A tombola kisorsolását a Holdviola zenekar fantaztikus koncertje követte, amit már jól átfagyva hallgattunk végig. Nagyon jó kis koncert volt. Jól szólt, érdekes hangzása volt a daloknak így szabadtéri előadásban.

... a Holdviola koncert ...
A háttértáncosok koreográfiája szépen kitöltötte a színpad üres részeit, így növelve a produkció színvonalát. Készült jópár fotó az egész napos eseményeksorozatról.

... körkép az Ófaluban ...

Örülök, hogy ezzel a programmal töltöttük ki a Húsvétvasárnapot. Rita, köszi a társaságot és a sok fotót :)

Nincsenek megjegyzések: