vasárnap, május 06, 2012

Hollókő - Bornap 2012

A előző bejegyzés címében zárójeles "is" nem volt véletlen. Arra szerettem volna utalni, hogy a múlt hétvége nem záródott le a lagzival. Vasárnap reggel a gyaloghídon átsétáltam Magyarországra és a réten csatlakoztam Ritához, Lórihoz és Jutkához (anyukájukhoz), aki még nem tudta biztosra uticélunkat :)

... a hollókői vár ...

Neki volt meglepi ez az út, amolyan előszülinapi ajándék. Útban Hollókő felé megálltunk Nagylócon misére.

... a nagylóci templom ...
Mi voltunk az "idegenek". Nagyon megnéztek minket."Kik ezek-e? Hát Ezek-e!" - suttogta a néni mögöttünk egy másiknak. Vicces volt :)
Mise után célba vettük Hollókőt, ahol április 29-30-ra Hollókő Község Önkormányzata és a Jó Palócok Egyesülete 2012-ben is szervezte "Magyarország nevezetes borvidékeinek találkozóját".


Idézek a hirdetményből:
"Több mint két évtizede a Világörökség részeként ismert település pezsgő kulturális élettel rendelkezik, melybe - terveink szerint .- jól illeszkedik a borairól híres tájegységek randevúja.
Az idelátogatók éppúgy kóstolhatnak majd tüzes balatoni vagy villányi bort, mint ahogyan a " királyok borát, a borok királyát" , a tokaji aszút is. A két nap alatt számos hagyományőrző csoport, kézműves bemutató és szórakoztató program várja a vendégeket."

Leparkoltuk az autót és tettünk egy kört az ófaluban, ahol már javában készülődtek az ünnepségre.

... kenyérlángost majszoltunk ...
Hogy erőt merítsünk kemencében sült kenyérlángost ettünk, mely fokhagymás olajjal volt megkenve és innen indultunk a hollókői várdombra.

... mi ...
Egy kis pihenő és néhány elkattintott fotó után a dombtetőről a vár bejáratához vezetett utunk. Eddig még nem voltunk bent, úgyhogy ez most nekem is meglepetés volt.

... a várban ...


... nyammm ... és nyammm :))...
Brutális szél fújt fent a várban, de nagyon szép kilátás volt onnan fentről. Jó, hogy felmentünk :) Innen egy másik úton mentünk vissza a faluba.




Megpihentünk egy kávé társaságában, majd körülnéztünk kicsit a boros faházikók, kézműves sátrak és tájházak, porták között, majd vissza indultunk a parkolóba, hogy útrakeljünk haza felé.


Pontosabban még egy kis kitérőt tettünk. Balassagyarmaton megálltunk a Dolce Vita pizzeria-ban, hogy együnk és szomjunkat oltsuk.
Rita és én pizzát, Jutka és Lóri kemencében sült lasagne-t rendeltek. És végre sört ittam. Pontosabban, ittunk (Lórit kivéve, mert ő volt ezen a napon a sofőrünk - köszi!)
A pizza egyszerűen fantasztikus volt. A lasagne-ról nem nyilatkozhatom, de arról vannak emlékeim még a múltból :) - hogy nagyon finom.

... és ismét csak nyammmm ...
A bőséges uzsonna után egy kis gyaloglás következett. Az őrhalmi réten keresztül haza Varbóra :) Nagyon meleg volt. Hazaérve úgy ittuk Ritával a vizet, mint a szivacs :)


Tartalmas hétvége volt. Mulattunk (is), táncoltunk (is), ettünk (is), ittunk (is), túráztunk (is), fotóztunk (is). Köszönöm mindenkinek a társaságot. :))

Nincsenek megjegyzések: