csütörtök, május 23, 2013

II. Hídi Vásár Ipolyvarbón

Az idei rendezés volt a második, hogy megrendezték a Hídi Vásárt. Minden évben más-más olyan településre szervezik a vásárt, ahol szükséges a híd megépítése az Ipolyon. Múlt évben Bussa, most pedig Ipolyvarbó adott otthont a rendezvénynek. Ezzel a rendezvénnyel elsősorban Molnár Katalin munkásságának adóznak a szervezők,


Az ünnepség a Csíksomlyóra zarándokló Feltámadási menet fogadásával kezdődött, amit szentmise követett melynek keretein belül "Ipolyvarbó, Bussa, Inám, Bátorfalu, Óvár, Apátújfalu képviselői tűzték fel szalagjukat a többi szalag közé, amit nagy örömünkre idén is a palócföldiek vihettek magukkal a  Csíksomlyói búcsúba."







A rendezvény szervezője a Középső Ipoly-mente Regionális Fejlesztési Ügynökség volt együttműködve az Ipoly-hidak Újjépítéséért Polgári Társulással és természetesen a vendélátó településekkel, Ipolyvarbó és Őrhalom önkormányzatával.

A szentmise után az Ipoly túloldalán a Trianoni kereszt tövénél folytatódtak a történések. Szeredy Krisztina és Ocsko Aladár opera énekesek nyitották a műsort. A köszöntőket a Melódia énekcsoport dallamai zárták.












Ez után kövatkezett a "Palóc ételek kóstolója". Az összegyűltek a falu különböző pontjain megkóstolhatták a palóc ételeket, megismerkedhettek palóc mesterségek eszközeivel, végtermékeivel, régi idők használati tárgyaival.... A népviseletbe öltözött asszonyok, lányok énekelve kísérték a kíváncsiskodó vendégsereget.











A menet végül a helyi kúltúrház mögötti szabadtéri színpadhoz érkezve, sátorok alól követhette a kultúrműsort, amelyben a Miskolcról érkezett Vaga Banda utazószínház több alkalommal is elkápráztatta a nézőkelt. Bábszínházas, gólyalábas, majd tűzzsonglőr előadásukkal mulattattak és szórakoztattak. Fellépett még az Ipolyvarbói Hagyományőrző Csoport, az Ipolykéri Asszonykórus, a terényi Kalácska Asszonykórus, a Vitalitas SE, és az őrhalmi Sahar Lányai hastáncosai. A sztárvendég Kállay-Saunders András volt.




















A sátorok mellett lehetőség volt kézműves kiállítás megtekintésére, váráslásra. Aki megéhezett kaphatott pacalt, gulyást, babgulyást és egyéb finomságokat.

Este a szórakozni vágyók számára DJ biztosította a zenét.

Nekem tetszett ez a kis össznépi összejövetel, "ünnep". Egy pillanatig sem unatkoztam. Nagyon szép időt adtak az Égiek...

Nincsenek megjegyzések: