szerda, január 14, 2015

Karácsonyi sörök tesztje

A karácsonyfa alá - Rita anyukájától - kaptam néhány sörös palackot/üveget, melyek "a legbátrabbak városából"- Balassagyarmatról származnak. Mint kiderült itt is működik kézműves sörgyártás



Első a Kalász

Elsőként a Kalász került tesztelésre. Első korty utáni első élményem az volt, hogy túl pezsgős... kb. 7 perc elteltével más szinte semmi nyoma a pohárban a buborékoknak.

Szép tiszta, finom. Itatja magát. Néhány másodperc után jön elő igazi íze, kesernyés zamata. A nyárra emlékeztet. Igaz, hogy a PET palack mellett szül, hogy nem törik el, de úgy gondolom megérdemelné az üveget ez a sör. Vagy ha már műanyag palackban árulják, akkor lehetne 1,5 literes kiszerelésben is.

Weboldalon talált infó a sörről:

Kalász
búza

Alkohol tartalom: 5,2 %
Űrtartalom: 0,5 liter
Kiszerelés: PET flakon

Ez a sörfajta egyedi technológiát és nagy szaktudást igényel. Talán ezért is készítik kevesebben. A búza maláta különlegessége, a felső erjesztés gyümölcsössége teszi különlegessé, nagy melegben a legjobb szomjoltó. Az árpa, búza és a karamell malátának egyedi keveréke finom, telt ízeket eredményez.  



A vörös Vidróczki

A világos és a barna keveréke jut eszembe róla. Színe valóban vöröses. Szlovákiában ezt úgy hívják, hogy "rezané". Az a gondom vele, hogy nem tudom sehova besorolni. Világosnak túl kesernyés, barnának meg nem eléggé kesernyés. Talán azoknak lehet a kedvenc söre, akik a barnára esküdnek, de néha elcsábulnak és a világos sört is megkóstolják. Ja, és a kupak színe is vörös.

A sör kellően buborékos, a habját is tartotta egy kis ideig. Finom ez is nagyon, de nem ez lesz a kednecem  

Weboldalon talált infó a sörről:

Vidróczki
vörös
Alkohol tartalom: 5,2 %
Űrtartalom: 0,5 liter
Kiszerelés: PET flakon

Valódi sörkülönlegesség, amely Vidróczkiról, a palóc betyárról kapta a nevét. Mind színe, mind fogyasztása maradandó élményt nyújt. A sörgyártás kötött törvényeire már-már fittyet hányva a gyártó alkotói szabadságát dicsérő, egyedi főzési technológiával, minőségi, válogatott alapanyagokból készített ital.


Az igazán keserű Fortissima

Sűrű, karakteresen végig keserű barna sör. 9,5 %-os alkoholtartalommal rendelkezik. Igazi csemege.
A barnasör kedvelők figyelem! Nagyon kellemes ízű, sima, krémes jelleggel megáldott nedü. Gyári leírást nem találtam a forgalmazó honlapján, mert úgy tudom egy limitált sorozat darabja. A sör 0,33 literes, üveges kiszerelésben kapható.





Dunakanyar - jól csúszik

No, ez finom. Ott keserű és addig, ameddig kell, hogy az legyen. Selymes, sima, kellemes. Az alkoholtartalom is a helyen van: 6,5 %. Ez a sör szintén megérdemli, hogy üvegbe csapolták! Ez tuti dobogós darab a hat üvegből.


A weboldalon nem találtam leírást ehhez a sörhöz sem. Ez is kiemelt státuszban lehet, 
különlegesség. Egy a lényeg, hogy finom.


(India Pale Ale (IPA) - wikipedia.hu - Tradicionális angol sör, történetéről a neve árulkodik. A Brit birodalom koronagyarmata India volt. Az ottaniaknak főzték ezt az Ale-t, méghozzá úgy, hogy a hosszú tengeri szállítást, klímaváltozást kibírja. Jellemzője a magas komlótartalom, a keserű íz és a testesség. Színe a mézaranytól a rozsdavörösig, bronzig terjed.)    


Jó Palóc

Ha már világos sör, akkor legyen ilyen sima. Kellemes, selymes íze van. Buborékok száma is passzol a sör karakteréhez. Utóíze kicsit emlékeztet a Gemer sör (Szlovákiában volt honos sör, de a "nagy márkák" kiszorították - bezárták a sörgyárat) ízére, ami sokáig érezhető. 

Alkoholtartalma 5,0 %. Tetszik.

Weboldalon talált infó a sörről:

Jó palóc
világos

Alkohol tartalom: 5 %
Űrtartalom: 0,5 liter; 1 liter; 2 liter
Kiszerelés: PET flakon

A legnépszerűbb 6 arany diplomával elismert sörünk amely, mint minden termékünk, megfelel a Német Tisztasági Törvény követelményeinek.
Egy hagyományokat tisztelő receptúra ötvözve a modern kor technológiájával.
Termékünket három fajta kiszerelésben is kínáljuk: 0,5 literes, 1 literes és 2 literes PET flakonban, de lehetőséget biztosítunk még KEG hordóban is rendelni.


Memento az emlékezetes

"Barna, barna, mintha pirulni akarna" (József Attila)

Sima, lágy, karamellás. Jól tartja a habját. Ez egy igazi barna. Mértékletesen kesernyés, kellemesen édeskés. Alkohoztartalma 5,5 % Igazán finom. Ez a sör is megérdemelné a üveges palackozást.

Weboldalon talált infó a sörről:

Memento
barna

Alkohol tartalom: 5,5 %
Űrtartalom: 0,5 liter
Kiszerelés: PET flakon

Ezzel az alkotásunkkal emlékezünk Édesapánkra, Széles Jánosra, akinek a segítsége nélkül nem lenne ez a sör. A Memento tartalmazza a legtöbb fajta malátát és odafigyelést, neve a komprumisszimmentes minőségre törekvést szimbolizálja. Színében rejlik a mondanivalójának a mélysége, ugyanakkor ízvilága harmonikus, kifinomult, felemelő.  

Köszönöm a kóstolókat! Igazán nagy élmény volt megkóstolni ezeket a söröket. Minden sörkedvelőnek csak ajánlani tudom ezeket a söröket. Kóstolni ér! 

Egészségünkre!


Nincsenek megjegyzések: